Selasa, 6 Oktober 2009

RENDANG MERTUA


Rendang ini diberi nama RENDANG MERTUA coz aku blaja dr mertuaku.... cukup hebat...hehehe...

Ni resepinyela tuk aku kongsi bersama....

(BAHAN A)
-6 tangkai cili kering
-6 ulas bwng merah
- 3 ulas bwng putih
- satu batang serai
- 2 helai daun kunyit
-bunga lawang (suku sahaja)
-halia 2 cm


(BAHAN B)
-500 gram daging
- santan secukupnya n tmbhkn air sedikit sahaja
-garam
-gula sedikit
-1 setgh sudu kerisik

************************************************************************************
Cara membuatnya :
- Hiriskan bahan2 A tadi tetapi, cili kering, bawang merah dan putih di tumbuk hingga lumat.
-Basuhkan daging hingga bersih kemudian toskan.
-Masukkan semua bahan A dan daging di dalam kuali. sebelum api di pasang..masukkan juga santan secukupnye...(agak2 la daging tu nmpk kepala skit..hahaha).
- Kerisik, garam n gula dimasukkan kan sekali di dalam kuali tersebut.(Maknanya bahan B tu pn campak je dlm kuali sama dgn bahan A td..hahahaha)
- Akhir sekali, letakkan kuali yang berisi suma bahan tersebut n baru pasangkan api..api sederhana. Dan tunggu hingga kering( tp,kacau2 gak spy xmelekat kt bwh periuk tu keraknyer) dan minyak kerisik timbul n masakla si rendang tu..selesai...
Slmt la mencuba k....huhuhuhu

Tiada ulasan:

PENGIKUT